Hoe dierlijke ingrediënten in voedingsmiddelen te identificeren

Dierenrechtenactivisten proberen al jaren met de haak of bij de bocht het gebruik van ingrediënten van dierlijke oorsprong in de industrie te verbieden, maar tot nu toe tevergeefs. En als vleeseters voor deze vragen weinig interesse hebben, dan kunnen vegetariërs die bewust afzien van vlees, melk of eieren deze of hun afgeleide producten blijven gebruiken, zonder dat ze het zelf weten. U kunt dergelijke situaties elimineren en niet overtuigd blijven door te leren hoe u ze kunt definiëren. Bovendien is dit niet zo moeilijk als het lijkt.

Voedingssupplementen: wat ze zijn en waarom ze vermijden

Misschien is industriële productie ondenkbaar zonder voedseladditieven. Ze helpen de smaak van voedsel te verbeteren, hun kleur te veranderen en uiteindelijk de houdbaarheid te verlengen. Afhankelijk van hun oorsprong zijn ze allemaal onderverdeeld in verschillende soorten, maar vegetariërs zijn op grond van hun overtuigingen geïnteresseerd in natuurlijke supplementen van dierlijke oorsprong. Simpelweg omdat ze zijn gemaakt van grondstoffen die dieren geven. Meestal is het dierlijke vetten of hen pigmentcellen… De eerste worden gebruikt om te maken emulgatorenen de laatste - kleurstoffen… Ondertussen worden dergelijke ingrediënten vaak geproduceerd uit kraakbeen, gebroken botten van gedode dieren of enzymen die door hun maag worden afgescheiden.

Hoe dierlijke ingrediënten in voedingsmiddelen te identificeren

De zekerste manier om de oorsprong van ingrediënten te achterhalen, is door contact op te nemen met een technoloog. Feit is dat er naast toevoegingen van dierlijke of plantaardige oorsprong ook controversiële ingrediënten zijn die van de ene of de andere grondstof gemaakt kunnen worden. Toegegeven, informatie over hen wordt altijd op de verpakking vermeld, hoewel deze soms enigszins versluierd is, wat zelfs een ervaren vegetariër kan verwarren. Om ermee om te gaan, is het daarom de moeite waard om de volledige lijst van levensmiddelenadditieven van dierlijke oorsprong te bestuderen, evenals de specifieke kenmerken van hun gebruik, waar mogelijk.

Dierlijke ingrediënten in voedsel

Volgens de Ontario Livestock Council gebruikt de industrie 98% van de dierlijke organismen, waarvan 55% voedsel. Wat is dit en waar gaan ze heen? Er zijn veel mogelijkheden.

  • - precies de stof die wordt verkregen uit de botten, pezen en kraakbeen van dieren na hun dood tijdens langdurig koken. Het is gevormd dankzij collageen, een integraal onderdeel van bindweefsel, dat wordt omgezet in gluten… De vloeistof die na het koken wordt verkregen, wordt verdampt en geklaard. Na afkoeling verandert het in gelei, die vervolgens wordt gedroogd en gebruikt bij het maken van marmelade, meel en snoep. De belangrijkste voordelen van gelatine worden bepaald door zijn eigenschappen: het is transparant, smaak- en geurloos en zet de banketbakkersmassa tegelijkertijd gemakkelijk om in gelei. Ondertussen weten maar weinig mensen dat plantaardige gelatine dezelfde eigenschappen heeft, wat meer de voorkeur heeft voor vegetariërs. Het is gemaakt van agar-agar, citrus- en appelschil, zeewier, johannesbrood. Iemand die ooit vlees heeft opgegeven, moet zich laten leiden door zoetwaren gemaakt met plantaardige gelatine.
  • Lebmaag of stremsel. Het kan van dierlijke oorsprong zijn, wanneer het wordt verkregen uit de maag van een pasgeboren kalf, of plantaardig, microbieel of microbacterieel. Alle drie de laatste methoden produceren een ingrediënt dat vegetariërs kunnen consumeren. Lebmaag zelf is een stof die veel wordt gebruikt bij de productie van kazen en sommige soorten kwark. Het belangrijkste voordeel, waarvoor het wordt gewaardeerd in de voedingsindustrie, is het vermogen om af te breken en te verwerken. Het is interessant dat dit enzym geen analogen heeft en niet kunstmatig wordt geproduceerd, daarom is het vrij duur. Maar gelukkig wordt het niet altijd toegepast. Op de markt zijn nog steeds kazen te vinden die zijn gemaakt met toevoeging van ingrediënten van plantaardige oorsprong, zoals: Adyghe of Oltermanni, enz. Allereerst worden ze gegeven door additieven van niet-dierlijke oorsprong, die worden aangegeven door de namen: Fromase, Maxilact, Milase, Meito microbieel stremsel.
  • Albumine is een stof die niets meer is dan gedroogde serumeiwitten. Het wordt gebruikt in plaats van het duurdere eiwit bij het bakken van bakkerijproducten, cakes en gebak, omdat het goed klopt en schuim vormt.
  • Pepsine is meestal een supplement van dierlijke oorsprong, naast die gevallen waarin het vergezeld gaat van het naschrift "microbieel". Alleen in dit geval is het "toegestaan" voor vegetariërs.
  • Vitamine D3. Een additief van dierlijke oorsprong, aangezien het een grondstof is voor de vervaardiging ervan.
  • Lecithine. Deze informatie zal vooral veganisten interesseren, aangezien dierlijke lecithine wordt gemaakt van eieren, terwijl soja wordt gemaakt van soja. Daarnaast vindt u plantaardige lecithine, die ook actief wordt gebruikt in de voedingsindustrie.
  • Karmijn. Kan worden aangeduid met de namen karmijnzuur, cochenille, E120… Het is een kleurstof die jam, dranken of marmelade een rode tint geeft. Het wordt verkregen uit het lichaam van Coccus-cactussen of Dactylopius-coccus-vrouwtjes. Het zijn insecten die leven van vlezige planten en hun eieren. Onnodig te zeggen dat voor de productie van 1 kg van de stof een groot aantal vrouwtjes wordt gebruikt, verzameld vlak voor het leggen van eieren, omdat ze in deze periode een rode kleur krijgen. Vervolgens worden hun darmen gedroogd, behandeld met allerlei stoffen en gefilterd, waardoor een natuurlijke maar dure kleurstof ontstaat. Tegelijkertijd zijn de tinten uitsluitend afhankelijk van de zuurgraad van de omgeving en kunnen ze variëren van oranje tot rood en paars.
  • Steenkool of CARBON BLACK (koolwaterstof). Aangegeven door een merkteken E152 en kan een plantaardig of dierlijk ingrediënt zijn. Een variëteit ervan is Carbo Animalis, die wordt verkregen door het verbranden van karkassen. Het staat op de etiketten van bepaalde voedingsmiddelen, hoewel het door sommige organisaties verboden is voor gebruik.
  • Luteïne of LUTEÏNE (Е161b) - is gemaakt van, maar in sommige gevallen kan het worden verkregen uit plantaardig materiaal, bijvoorbeeld mignonette.
  • Cryptoxanthin, of KRYPTOXANTHIN, is een ingrediënt dat kan worden aangeduid als 161с en gemaakt zijn van zowel plantaardige als dierlijke grondstoffen.
  • Rubixanthin, of RUBIXANTHIN, is een voedingssupplement dat op de verpakking is gemarkeerd met een pictogram Е161d en kan ook van dierlijke of niet-dierlijke oorsprong zijn.
  • Rhodoxanthin, of RHODOXANTHIN, is een ingrediënt dat op de verpakking wordt aangeduid als E161f en gemaakt is van beide soorten grondstoffen.
  • Violoxanthin of VIOLOXANTHIN. U kunt dit additief herkennen aan het etiket E161e… Het kan ook van dierlijke en niet-dierlijke oorsprong zijn.
  • Canthaxanthine of CANTHANTHIN. Aangegeven door een merkteken Е161g en is van twee soorten: plantaardige en dierlijke oorsprong.
  • Kaliumnitraat of NITRAAT is het ingrediënt dat het vaakst door fabrikanten wordt geëtiketteerd E252… De stof heeft een negatief effect op het lichaam, omdat het in het gunstigste geval de bloeddruk verhoogt en in het slechtste geval bijdraagt ​​aan het ontstaan ​​van kanker. Tegelijkertijd kan het worden gemaakt van zowel dierlijke grondstoffen als niet-dierlijke grondstoffen (kaliumnitraat).
  • Propionzuur of PROPIONINEZUUR. Bekend bij label E280… In feite is het een bijproduct van de productie van azijnzuur, dat wordt verkregen tijdens fermentatie. Er is echter een mening dat het in sommige gevallen een ingrediënt van dierlijke oorsprong kan zijn. Desalniettemin is het noodzakelijk om het niet alleen om deze reden te vermijden. Het is een feit dat propionzuur kankerverwekkend is.
  • Calciummalaten of MALATEN. Aangegeven door een teken E352 en worden beschouwd als ingrediënten van dierlijke oorsprong, hoewel de mening controversieel is.
  • Polyoxyethyleensorbitanmonooleaat, of E433… Er zijn twijfels over dit voedingssupplement, aangezien het gerucht gaat dat het wordt verkregen door het gebruik van varkensvet.
  • Di- en monoglyceriden van vetzuren, of MONO- EN DI-GLYCERIDEN VAN VETZUREN. Aangegeven door markering E471 en worden gevormd uit bijproducten van de vleesindustrie, zoals, of uit plantaardige vetten.
  • Calciumfosfaat of botfosfaat, bekend onder de tag E542.
  • Mononatriumglutamaat of MONOSODIUMGLUTAMAAT. Het is niet moeilijk om het op de verpakking te vinden, omdat het daar wordt aangegeven door een merkteken E621… De oorsprong van het ingrediënt is omstreden, omdat het in Rusland wordt gewonnen uit afval van de suikerproductie. Toch is dit geen reden om hem trouw te blijven, want volgens het Amerikaanse publiek leidt mononatriumglutamaat tot de ontwikkeling van aandachtstekortstoornis en zelfs bij schoolkinderen. Meestal manifesteert het eerste zich in de vorm van scherpe, onredelijke verlangens om te eten, zelfs als het om bepaald voedsel gaat. Tot op heden zijn dit echter slechts gissingen die niet door de officiële wetenschap zijn bevestigd.
  • Inosinezuur of INOSINEZUUR (E630) Is een ingrediënt afgeleid van dierlijk en visweefsel.
  • Natrium- en kaliumzouten van L-listeïne, of L-CYSTEINE EN ZIJN HYDROCHLRIDEN - EN KALIUMZOUTEN is een additief dat wordt aangegeven door het etiket E920 en, volgens onbevestigde rapporten, is gemaakt van dierenhaar, vogelveren of mensenhaar.
  • Lanoline of LANOLINE - een ingrediënt dat wordt aangegeven door een merkteken E913 en stelt de zweetplekken voor die op de wol van schapen verschijnen.
🚀Meer over het onderwerp:  Vegetarische voedselpiramide

Waar moeten vegetariërs nog meer bang voor zijn?

Onder de levensmiddelenadditieven zijn er andere bijzonder gevaarlijke soorten die het beste kunnen worden vermeden. En het punt is hier niet alleen in hun oorsprong, maar ook in het effect op het lichaam. Dit gaat over:

  • E220… Dit is zwaveldioxide, of ZWAVELDIOXIDE, waarmee vaak wordt ontsmet. Een schijnbaar veel voorkomende stof kan de opname van vitamine B12 daadwerkelijk verstoren, of erger nog - bijdragen aan de vernietiging ervan.
  • E951… Dit is aspartaam, of ASPARTAME, op het eerste gezicht een veilige synthetische stof die werkt als zoetstof. Maar in feite is dit het sterkste gif, dat in het lichaam bijna in formaline wordt omgezet en dodelijk kan zijn. Aspartaam ​​wordt door fabrikanten gewaardeerd om het ongelooflijke hongergevoel en de wens om tonnen koolwaterstofvoedsel te eten, en daarom wordt het toegevoegd aan de samenstelling van zoete frisdranken. Dit is overigens de reden waarom deze laatste vaak naast friet en granen in de schappen liggen. In verschillende landen werd het verboden nadat de atleet na de training Pepsi met de inhoud ervan had gedronken en stierf.

Onnodig te zeggen dat de lijst met schadelijke en zelfs gevaarlijke ingrediënten die niet alleen voor vegetariërs, maar ook voor gewone mensen ongewenst zijn, eindeloos is, omdat deze voortdurend wordt aangevuld. Hoe kunt u uzelf en uw gezondheid onder deze omstandigheden beschermen? Lees aandachtig de etiketten, kook het indien mogelijk zelf en gebruik alleen natuurlijke voedingsadditieven, bijvoorbeeld vanillestokjes in plaats van kunstmatige vanilline, en blijf nooit hangen in het slechte, maar geniet gewoon van het leven!

🚀Meer over het onderwerp:  Wat eten vegetariërs?

Meer artikelen over vegetarisme:

Laat een reactie achter